logo

projecten

bureau

nieuws

publicaties

contact

 

VERBOUWING WONING S+M GENT

opdrachtgever privé

fase
uitgevoerd
datum
2011 - 2013




 

<

 

>

 

De bewoners van een loft, gelegen op de eerste verdieping van een oud pand in Gent, wilden de vroegere stallingen en magazijn op het gelijkvloers tot volwaardige leefruimtes omvormen zodat het geheel als woning met aparte slaapvertrekken zou kunnen functioneren. Er werd geopteerd om de bestaande loftruimte op de verdieping te behouden als leefruimte, aangezien deze ruimte door de ligging op het verdiep en de gunstige oriëntatie ten volle van het overvloedig binnenvallende zonlicht profiteerde. De slaapkamers met bijkomende badkamer werden ondergebracht op het gelijkvloers.

Om maximale lichttoetreding en een intens contact met de ommuurde tuin te garanderen, werden de slaapkamers aan de tuinzijde onder het bestaande terras voorzien. Er werd een nieuwe tuingevel opgetrokken, bestaande uit een sobere compositie van gesloten, met hout beklede vlakken en grote schuiframen. Het dakterras werd voorzien van een nieuwe balustrade en buitentrap. Bij zomerweer fungeert de buitentrap als shortcut tussen de leefruimte en de slaapkamers.De donkere zone in het hart van de woning werd ingevuld met bergruimte, sanitair en dressing. Aan de voorzijde werden de opeenvolgende ruimtes op het gelijkvloers samengevoegd tot een ruime bureauruimte.

De voorgevel werd geïsoleerd en bekleed met dezelfde houten latten als de tuingevel. Door het gedeeltelijk openwerken van de gevelbekleding werd de gevel van het oorspronkelijke arbeidershuisje hierbij geaccentueerd om de oorspronkelijke opbouw in twee traveën met zadeldak terug afleesbaar te maken. De bestaande gevelopeningen werden door deze ingreep terug in verhouding met het gevelvlak gebracht.

De voorgevel krijgt een onverwachte diepte en laat zich bij een eerste aanblik lezen als het oertype van een huis met zadeldak. Het kleine arbeidershuisje uit het begin van de 20ste eeuw blijft door deze trompe l’oeil op een subtiele wijze aanwezig in de gevel.